4 Sfaturi care te vor ajuta să scapi definitiv de condens

Ce este mai exact condensul?

Știm deja că aerul conține diferite cantități de vapori de apă. Cu cât aerul este mai cald, cu atât cantitatea de vapori reținută devine mai mare, iar atunci când umiditatea aerului atinge valoarea de saturație, aerul nu mai poate reține vaporii de apă, rezultatul fiind apariția condensului, în general pe suprafețele mai reci din încăpere, precum geamuri sau partea internă a pereților interiori.

Având aceste cauze, condensul este cel mai des asociat cu ferestrele casei, acestea având cel mai ridicat coeficient de transmitență termică dintre elementele constructive ale casei și deci cea mai scăzută temperatură a suprafețelor de contact cu aerul din încăpere.

Factori care favorizează apariția condensului în interiorul locuinței tale

  • perioadele cu umiditate ridicată, atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței
  • spațiile unde se produce multă umiditate într-un timp scurt, precum baia sau bucătăria
  • temperaturi exterioare foarte scăzute
  • deținerea multor plante  în încăpere
  • folosirea în cadrul procesului de construcție sau renovare a locuinței, a unor materiale precum betonulipsosul sau gresia, care necesită cantități mari de apă
  • lipsa aerisirii încăperilor
  • încăperile neîncălzite, care generează scăderea temperaturii suprafeței din interiorul locuinței și a geamului termoizolant
  • perdelele groase din fața ferestrelor, care acționează ca o barieră termică ce împiedică curenții de aer cald din încăpere să încălzească suprafața geamului
  • Acoperirea pereților cu suprafețe nedifuzante, precum folie sau tapet, fapt ce duce la creșterea umidității în interiorul locuinței
  • Pervazul amplasat deasupra caloriferului, care împiedică curenții de aer cald să încălzează geamul

4 sfaturi care te vor ajuta să scapi definitiv de condens

1. Optează pentru ferestre cu izolare termică sporită

Atunci când îți echipezi locuința, ai grijă să alegi ferestre care au proprietăți superioare de izolare termică. Geamurile cu izolare termică au abilitatea de a păstra căldura în interiorul locuinței în perioada rece a anului și de a preveni efectul de seră în perioada caldă.

Astfel, confortul tău este îmbunătățit, iar mediul înconjurător este protejat, prin reducerea consumului de energie în locuință și a emisiilor de CO2 în atmosferă.

2. Asigură-te că  ferestrelor tale sunt întreținute corect, mai ales în anotimpul rece

Îți recomandăm să speli periodic suprafața exterioară a geamurilor cu soluție specială pentru spălat geamuri sau cu apă caldă și oțet. De asemenea, după ce le-ai spălat, este bine să folosești o soluție anticondens pe suprafețele unde ai observat apariția acestui fenomen neplăcut.

3. Controlează umiditatea aerului din încăperi

Pentru a reduce și chiar a elimina definitiv condensul din casa ta, trebuie să reduci cantitatea de vapori de apă din aer, astfel încât umiditatea relativă a aerului din încăperi să se încadreze în intervalul valorilor normale, între 30% și 50%. Poți face acest lucru folosind un sistem de ventilație pentru interior cu o performanță ridicată.

4. Nu uita de aerisirea camerelor

Aerisirea camerelor din locuința ta este una dintre cele mai simple și eficiente acțiuni pe care le poți face pentru a scăpa definitiv de condens. Indiferent de anotimp, nu uita să aerisești încăperile de cel puțin 2 ori pe zi, câte 10-15 minute.

Pe lângă aceste patru sfaturi esențiale pe care le poți pune în practică încă de acum, ține cont și de ceilalți factori care favorizează apariția condensului în locuințe și încearcă să îi elimini pe cât este posibil.

Sperăm că aceste rânduri te vor ajuta să ieși învingător în lupta cu neplăcutul condens și te invităm să alegi înțelept ferestrele casei tale, consultând gama noastră de ferestre PVC.

Acest articol a fost publicat în Noutăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *