Cum alegi ferestrele potrivite pentru casa ta?

Ferestrele sunt o investiție importantă, astfel încât atunci când le alegi trebuie să te asiguri că se potrivesc perfect casei și nevoilor tale. Așadar, înainte de a face o asemenea investiție, ai grijă să-ți faci documentarea optimă și să ții cont de stilul, calitatea, eficiența energetică și de rentabilitatea investiției.

În zilele noastre, la modă sunt ferestrele termoizolante (așa-numitele „termopane”) din PVC sau aluminiu.

Alegerea culorii va depinde foarte mult de întreg stilul casei. Albul este cel mai des întâlnit, dar culorile închise sau negrul reprezintă alternative moderne și mai sofisticate, ce pot schimba complet aspectul casei tale.

Stiluri de ferestre

Dacă vorbim despre stilurile de ferestre, există câteva lucruri la care trebuie să te gândești. Stilurile diferite servesc unor scopuri diferite. Ia în considerare necesitățile ce țin de lumină și de ventilație, precum și de arhitectura generală și de design-ul interior al casei tale. Poți alege din diferite tipuri de ferestre:

Fereastra clasică este cea care are deschidere laterală (cu balamale în stânga sau dreaptă). Este ușor de întreținut, poate fi curățată ușor, asigură aerisirea optimă a spațiului, precum și vizibilitate și luminozitate. Fereastra oscio-batantă seamănă cu cea clasică, însă are în plus un sistem de basculare amplasat în partea inferioară a ferestrei, care permite rabatarea acesteia în partea de sus. Față de fereastra clasică, are avantajul că poate fi lăsată întredeschisă, pentru o aerisire îndelungată. Acestea sunt, însă, mai puțin rezistente față de ferestrele clasice.

Fereastra suflantă se rabatează spre exterior datorită sistemului pe orizontală, situat în partea de sus a tâmplăriei. Principalul avantaj al acesteia este că, atunci când este deschisă, nu incomodează trecerea prin zonă și poate asigura o aerisire permanentă, fără a permite scurgerilor de pe acoperiș să patrundă în cameră. Este, însă, dificil de curățat și întreținut.

Fereastra pivotantă are un sistem de rabatare bazat pe un ax poziționat la mijlocul ei. Geamul se rotește, cu tot cu cadru, până la 90 de grade în jurul axului, putând fi curățat ușor și având o luminozitate sporită. Dezavantajul acestora este că nu poți privi afară când fereastra este deschisă, iar trecerea prin zonă este incomodată. Fereastra basculantă are un sistem de rabatare tot cu articulare mediană, ca la cea pivotantă, doar ca axul de articulare se află pe orizontală ferestrei, având aceleași avantaje și dezavantaje.

Fereastra culisantă este dotată cu o fantă care permite ca o jumătate din fereastra sa se deschidă prin alunecare, până atinge capătul celălalt. Acestea pot avea un geam fix, sau pe ambele mobile, însă, indiferent de acest aspect, curățarea geamurilor pe exterior este foarte dificilă. Avantajele sunt, însă, mai numeroase: nu incomodează trecerea pe lângă geam, permit o vizibilitate și o luminozitate bună, spațiul poate fi aerisit rapid.

Valoarea R versus Valoare U

Ferestrele reprezintă cel mai subțire punct între interiorul și exteriorul casei tale, deci trebuie să te asiguri că produsele pentru care optezi sunt de bună calitate, pentru a-ți proteja cum trebuie casa și a economisi cheltuielile la întreținere. Sunt o mulțime de aspecte tehnice ce țin de eficiența energetică și pierderea de căldură, care pot suna ca niște limbi străine, dar cel mai mult vei auzi despre valorile R și U.

Ce sunt ele? Valoarea R măsoară rezistența unei ferestre la fluxul de căldură. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât fereastra este mai eficientă.

Valoarea U măsoară capacitatea ferestrei de a reține căldură în interiorul încăperii. Astfel, cu cât valoarea U este mai mică, cu atât fereastra este mai eficientă.

În funcție de mediul climatic al zonei unde locuiești, alege-ți fereastra potrivită având permanent în minte acești termeni.

Ferestrele și rentabilitatea lor

Când faci o achiziție pentru casă, adică o investiție pe termen lung, trebuie să ții cont inclusiv de rentabilitatea acesteia. Cu toate că pot fi costisitoare, ferestrele pot avea un impact enorm asupra valorii globale și a stilului casei tale. Dacă optezi pentru ferestre ieftine, pregătește-te de cheltuieli ulterioare. Dacă ferestrele nu sunt eficiente energetic, poti avea probleme legate de protecția la razele UV vara sau cu frigul, pe timpul iernii.

În concluzie, înainte de a face o asemenea achiziție, documentează-te ținând cont de toate aspectele enumerate aici, construiește-ți un buget realist și alege ferestrele cu atenție.

Acest articol a fost publicat în Noutăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *